DR. SERDAR ÖZAKAR
Mühendis-Sosyolog, Kariyer Koçu

Kimdir?

ODTÜ’den Makina Mühendisi olarak mezun olduktan hemen sonra bir yıl süreyle Çukurova grubunda Satın alma ve Kalite Güvence Mühendisi olarak John Deere biçerdöver ve traktör parçalarının tedarik süreçlerinde sorumluluk üstlendi. Askerlik sonrası işe girdiği Goodyear’da Enerji ve Tesisler Müdürü olarak özellikle Uniroyal fabrikasının devralınması ile başlayan süreçte birleşme ve modernizasyon projelerini yönetti. 1988’de Bridgestone –Lassa ortaklığının oluşmasıyla Brisa’ya transfer olarak şirketin 200 milyon dolarlık tevsi yatırımında Proje Müdürü olarak çalıştı. Japon yönetim sistemlerinin (TQM , TPM, Kaizen, vb) şirket çapında etkin olarak uygulanır hale getirilmesi döneminde aktif olarak liderlik yaptı.
1992’de R. J. Reynolds’un (şimdiki adıyla JTI) Türkiye’de yapacağı yatırımı yönetmek üzere Mühendislik Müdürü olarak İzmir’de işe başladı. Fabrikanın fiziki yatırımını rekor sürede bitirirken makina operatöründen müdürlere kadar tüm ekibini oluşturdu. İki yıl içinde EFQM metodolojisini tüm birimlerde hayata geçirerek Torbalı fabrikasının, önce RJR bünyesinde, ardından da tüm JTI fabrikaları arasında performans parametreleri en iyi olan fabrika olmasını sağladı. Şirketin tüm yeni markalarının üretilmesi ve pazara sunulması süreçlerini en üst düzeyde yönetti. Üretim Direktörlüğü yaptığı dönemde bölgesel sorumluluk alarak Tunus, Tanzanya, Ürdün fabrikalarının üretim verimliliklerinin arttırılması ve kalite sistemlerinin geliştirilmesine doğrudan destek verdi. JT International’ın İsviçre’deki Küresel Tedarik Zinciri İş Mükemmelliği görevine getirildikten sonra dünya çapında 18 fabrikanın Kaizen (Kesintisiz İyileştirme) programlarının oluşturulmasına öncülük etti. Japonya’daki fabrikaları da içeren toplam 31 fabrikanın “En İyi Uygulamalar”ının tespit edilerek bilgi ve deneyimlerin paylaşılması için bir işbirliği platformunun kurulmasına önayak oldu.
2004’ten itibaren Carsberg’in Türk Tuborg’u satınalmasıyla başlayan değişim sürecinde üst düzeyde rol aldı. Danimarka’da Carlberg Academy’de katıldığı sertifika programlarından edindiği deneyimlerle çeşitli yatırım ve iyileştirme projelerine Six Sigma metodolojisini kullanarak liderlik yaptı.
Ardından 2006’da Amerikan firması Rohm and Haas’ın yeni kuracağı fabrikanın Türkiye yatırımını yönetmek üzere İstanbul’a taşındı ve projeyi başarıyla yönetti.
Son olarak Tamek’te Tedarik Zinciri ve Operasyon Direktörü olarak başladığı görevinden 2012’de Holding’in İcradan Sorumlu Başkan Yardımcısı iken ayrıldı. Şirketin marka yönetimde, İK, Bilgi Teknolojileri ve Üretim tesislerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde en üst düzeyde inisiyatif alarak liderlik üstlendi ve finansal parametreleri başta olmak üzere kısa sürede önemli başarıların elde edilmesinde pay sahibi oldu. Özakar 2011 yılından 2013 Mart ayına kadar Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği’nin (SALKONDER)’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır.
İş hayatında aktif bir çalışanken Sosyoloji okumak üzere üniversiteye tekrar başlayıp Çalışma Sosyolojisi dalında tezler hazırlayarak önce Yüksek Lisans ardından da 2010 yılında doktora derecesini aldı. Özakar’ın, konusu “Profesyonel İşgücünün Küreselleşme Sürecindeki Dönüşümü” olan doktora tezi, alan çalışması Türkiye’nin en büyük 100 şirketinde görev yapmış/yapmakta olan üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşmiştir.
Bir süre İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde İşletme ve İş Hayatı konusunda dersler verdi. Halen çeşitli kurum ve şirketlerde iş hayatına dair deneyim alanlarında konferans ve seminerler vermekte ve Profesyonel Koçluk sertifika eğitimleri sonrası özellikle kariyer konusunda koçluk yapmaktadır.
Özakar’ın “Gel de Çalış Şimdi; Postmodern Çalışma Hayatı” isimli yayınlanmış bir kitabı bulunmaktadır.

Konuşma Konuları

Postmodern Çalışma Hayatı
İçinde ve İşinde Başarı
Statü Endişesi
Meritokrasi: Sadakat ve Liyakat
Tedarikçi – Perakendeci İlişkileri


Sosyal Ağlarda Paylaş